Hoe ontstaan overbelastingsklachten?

Wisten jullie dat in 85% van alle lichamelijke klachten de precieze veroorzaker onbekend is? Zelfs wanneer iemand zijn enkel verzwikt bij een dagelijkse wandeling over een zanderig bospad, lijkt het makkelijk om te stellen dat een oneffenheid de veroorzaker is van de verzwikking. Als iemand dagelijks op deze ondergrond loopt, wat zorgt er dan voor dat het van het ene op het andere moment kan misgaan?

Het antwoord is te vinden in het systematische (langdurige) overbelasten van het bewegingsapparaat. Overbelasting is vergelijkbaar met een emmer die langzaam vol druppelt; langzaam middels motregen, sneller door een stortbui en alle variaties ertussenin. Als de emmer overloopt dan krijgt de patiënt klachten; populair gezegd “als je voeten nat worden krijg je pas klachten”. De overbelasting is dus al enige tijd aan de gang voordat er klachten ontstaan. De laatste beweging kan het laatste druppeltje zijn; bijvoorbeeld een patiënt is de hele dag aan het verhuizen en s ‘avonds bij het reiken naar zijn kopje koffie schiet het in zijn/haar rug.

Overbelasting komt niet alleen door fysieke oorzaken


Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat klachten voorkomen kunnen worden als men regelmatig controleert of de emmer nog leeg genoeg is. Dit houdt in dat de spieren los en lang moeten zijn en dat er symmetrie is in het lichaam. Als de spieren goed los en op lengte zijn de voorwaarden geschept om te trainen. Aan het einde van de behandeling is de kracht en conditie hersteld. De patiënt moet blijven trainen want trainen is het testen van het bewegingsapparaat!

“spierletsel”
Door systematische overbelasting of een te grote belasting in 1 keer van een spier ontstaan haarscheurtjes in de spier- en bindweefselvezels. De spier zal hierdoor aanvankelijk niet in kwaliteit afnemen. Dit is te vergelijken met een ladder in een panty: de panty is nog functioneel bruikbaar, maar minder mooi. De getroffen spiervezels kunnen echter niet meer aanspannen (vergelijk met een klein sneetje in je vinger dan gebruik je die vinger ook niet meer) en er ontstaat littekenweefsel tussen de spiervezels. Littekenweefsel gaat altijd schrompelen (denk aan een schaafwond of een brandwond) waardoor de spier zich niet meer goed kan verlengen.
Door het niet meer aanspannen van de spiervezel verminderd de bloedpomp, door de verklevingen wordt de spier stijver waardoor in beide gevallen bloed minder gaat stromen en er een situatie ontstaat dat het lichaam het spierletsel zelf niet meer kan helen. Als er binnen een spier met enkele spiervezels gebeurd wat boven beschreven is, dan is er nog geen probleem. Naarmate de hoeveelheid beschadigde vezels toeneemt, neemt ook de kracht van de spier af, waardoor andere spieren aangesproken worden om deze verloren kracht te kunnen compenseren. Op een gegeven moment kan de spier niet meer voldoende kracht opwekken en ontstaan er klachten. Dit kan plaatsvinden van de ene op de andere minuut.

Contact

Kirchhoff Fysio
Vestigingen in Amsterdam, Almere, Amersfoort, Baarn en VolendamKirchhoff is sponsor van het Beterhoek

Kirchhoff is sponsor van het Beterhoek

Geplaatst op: 2018-09-11

Wij nemen deel aan het maatschappelijke zorgproject "Het BeterBoek" voor de kinderafdeling en dagbehandeling van het Waterland Ziekenhuis te Purmerend.. Een ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpe...

Lees meer Meer nieuws
Rugonderzoek bij Kirchhoff Fysiotherapie

Rugonderzoek bij Kirchhoff Fysiotherapie

Geplaatst op: 2018-01-08

Regelmatig last van Rugklachten. Doe dan mee met het Rugonderzoek bij KirchHoff Fyio in Amsterdam, Baarn, Amersfoort, Almere of Volendam. 

Lees meer Meer nieuws
  • Meer dan 27 jaar ervaring in het oplossen van klachten met de speciaal ontwikkelde behandelmethode.

  • Intern grote sportcentra met alle denkbare faciliteiten. Zowel ’s avond als in het weekend geopend.

  • Persoonlijke aandacht en jouw lichaam in balans brengen staan bij ons centraal.

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.